tegelen badkamer

Badkamer tegelen

Wilt u tijdens een badkamerrenovatie de vloertegels en wandtegels opnieuw laten tegelen? Of wilt u een betegelde douche in plaats van een cabine? U vindt hier meer informatie over het betegelen van uw douche, muur of vloer in de badkamer. Bent u opzoek naar een tegelzetter die u kan helpen met het tegelen in uw badkamer? Badkamer-Expres is een netwerk van specialisten op het gebied van badkamers. Bij ons vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd de tegelzetter met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. We helpen u graag met uw badkamerrenovatie!

Soorten badkamertegels

U hebt de keuze uit vele verschillende soorten vloertegels en wandtegels voor uw badkamer. Keramische en natuursteen badkamertegels komen het meeste voor. Een natuursteen tegel komt recht uit de natuur en wordt op maat gesneden in de fabriek. Populaire soorten zijn badkamertegels van leisteen of marmer. Een natuurstenen tegel is uniek en geeft uw badkamer een luxe uitstraling. Dit maakt ze iets prijziger dan de andere veel gekozen soort: keramische badkamertegels. Deze badkamertegels bestaan uit gebakken aarde. De badkamertegels zijn erg duurzaam en gebruiksvriendelijk. Dankzij een glazuurlaag zijn keramische vloertegels en wandtegels waterbestendig. Bekende soorten zijn metrotegels en mozaïek badkamertegels.

Eerst vloer of wand betegelen?

Wanneer u uw douche of de gehele badkamer gaat tegelen dan vraagt u zich waarschijnlijk af of u beter met de wand of tegelvloer kunt beginnen. Het is verstandig dat u begint met het leggen van de wandtegels. Indien u begint met het aanbrengen van vloertegels en vervolgens verdergaat met wandtegels, dan is het mogelijk dat u knoeit. Het is erg vervelend wanneer u lijm en voeg op de nieuwe tegelvloer knoeit. Het tegelen van vloertegels verloopt vrijwel hetzelfde als het tegelen van wandtegels. Werk tijdens het tegelen altijd naar een deur toe om te voorkomen dat u ingesloten raakt.



Het tegelen van de badkamer is een klus die u zelf kunt aanpakken als u handig bent. Wilt u garantie op kwaliteit en geen gedoe achteraf? Vraag vrijblijvend offertes aan.



Vloerverwarming

Op het moment dat u uw badkamer opnieuw laat tegelen is het wellicht een mooi moment om vloerverwarming te laten leggen. Vloertegels voelen vaak koud aan. In de badkamer loopt u waarschijnlijk niet op schoenen, het toevoegen van vloerverwarming is daarom wellicht een fijne optie. Bovendien geleidt de tegelvloer de warmte geleidelijk waardoor een radiator niet meer nodig is. Hierdoor hebt u meer ruimte. Vloerverwarming zorgt ervoor dat de ondergrond krimpt en uitzet. Het is daarom belangrijk om een voegmortel en tegellijm te gebruiken die hier tegen bestand is. Schakel de vloerverwarming minstens 48 uur voordat u de vloertegels laat plaatsen uit. Zet hem pas weer aan wanneer de tegelvloer helemaal is gedroogd.

Voorbereiding

Voordat u begint met het tegelen van de badkamer is het belangrijk om te weten hoeveel vloertegels en wandtegels u nodig hebt. Bereken de oppervlaktes van de vloer en muur en tel deze bij elkaar op. Reken 10% extra in verband met snijverlies. Het is mogelijk om uw vloertegels op de oude tegelvloer te plaatsen. Hierdoor komt de tegelvloer echter hoger te liggen waardoor u wellicht deuren moet inkorten. Zorg ervoor dat de ondervloer vet- en stofvrij is. Het is mogelijk om eventuele scheuren of beschadigingen op te vullen met een vulmiddel. Met een egaliseermiddel maakt u de ondervloer indien nodig vlak.



Handig tips

Hier volgen een aantal handige tips bij het zelf tegelen van de badkamer. Gaat u tegelen op een zuigende ondergrond zoals een betonnen muur? Breng in dat geval een voorstrijkmiddel aan voordat u begint met betegelen. Is de zijkant van de badkamertegels niet geglazuurd? In dat geval kunt u het beste in de buitenhoeken een hoekstrip leggen. Leg hier vervolgens de wandtegels tegenaan. Gebruik tijdens het tegelen badkamertegels uit verschillende dozen om kleurverschil te voorkomen. Wanneer u zelf gaat tegelen is het verstandig om goed tegelgereedschap aan te schaffen. Gebruik een tegelsnijder als u zelf de vloertegels en wandtegels op maat wilt maken. Een tegelsnijder is te huur in de meeste tegelzaken.
badkamer betegelen

Beginnen met betegelen

Het is mogelijk om de badkamertegels in cement te leggen of ze te lijmen. Lijmen is goedkoper omdat dit sneller gaat. Het leggen in cement geeft echter een mooier resultaat. Bij keramische tegels valt de keuze meestal op lijmen, bij natuursteensoorten op cement. Leg de eerste rij tegels uit zodat tussen elke rand evenveel ruimte zit. Houd rekening met circa 6mm ruimte voor de voegen. Span een spandraad na het berekenen waar de eerste tegel moet starten. Breng de lijm per tegel aan, met behulp van een troffel. Leg de eerste tegel in de hoek van het spandraad, in de lijm. Tik de vloertegel of wandtegel zachtjes aan met een hamer. Breng op de hoek een voegkruisje aan in de lijm. Werk zo verder en controleer regelmatig of de tegels recht liggen.
badkamertegels voegen



Afwerking

Vervolgens is het tijd om te kitten. Kitten is belangrijk om gaten en kieren te vullen. Het is cruciaal dat het kitten juist wordt gedaan om ongemakken te voorkomen. Indien het kitten onjuist is gedaan kan dit namelijk resulteren in lekkages in bijvoorbeeld uw douche. Maak bij het kitten gebruik van een schimmelvrije sanitairkit. Als de kit is gedroogd kunt u de cementsluier verwijderen. De cementsluier verwijderen gaat steeds lastiger, hoe langer deze erop zit. Verwijder de cementsluier dus zo snel mogelijk. Probeer het verwijderen van de cementsluier eerst met lauw water en een schuursponsje. Blijft de cementsluier zitten? Maak dan een 50/50 mengsel van azijn en water voor het verwijderen van de cementsluier. Test eerst of uw badkamertegels hier tegen kunnen.

Tegels voegen

Laat na het lijmen de badkamertegels drogen. Hierna begint u met het voegen van de vloertegels en de wandtegels. Maak eerst alle voegen schoon en krap eventueel overtollige resten na het lijmen uit de voegen. Maak daarna het voegmiddel. Zorg ervoor dat het voegmiddel klontvrij is. Hierna brengt u dit aan op de muur en vloer met behulp van een voegrubber. Maak een diagonale beweging om het voegmiddel in de voegen te wrijven. Controleer of alle voegen vol zitten met het voegmiddel. Als alle voegen voorzien zijn van voegsel, haalt u een natte spons over de badkamertegels. Hiermee haalt u het overtollige voegmengsel weg.



Badkamer betegelen kosten

Een badkamerrenovatie is niet compleet zonder het opnieuw betegelen. De kosten van het opnieuw betegelen van uw badkamer hangen vooral af van de soort vloertegels en wandtegels. U hebt namelijk de keuze uit luxere en goedkopere tegels. Wat het betegelen van uw badkamer kost hangt verder af van het legloon van de tegelzetter. De kosten van een tegelzetter bedragen circa €25,- tot €40,- per m2. U bespaart op deze kosten indien u het leggen liever zelf doet. Het is echter erg belangrijk dat het tegelen op de juiste manier wordt gedaan om ongemakken te voorkomen. Het is daarom wellicht verstandig om een tegelzetter in te huren.

Hulp nodig? Gratis offerte!

Wilt u uw badkamer verbouwen? Het is voor een ervaren klusser mogelijk om delen van de badkamerrenovatie zelf te doen. Het is echter cruciaal dat het tegelen van de douche, muren of vloeren op de juiste manier wordt gedaan. Bent u opzoek naar een tegelzetter die u kan helpen met het vervangen van de badkamertegels? Bij ons zit u goed! Badkamer-Expres is een landelijk netwerk van badkamer installateurs. Bij ons vraagt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Door ze met elkaar te vergelijken kunt u altijd de tegelzetter met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Onze tegelzetter helpt u graag met uw badkamerrenovatie!



Gratis offertes