Badkamervloer betegelen

Badkamervloer betegelen

Bent u uitgekeken op uw vloertegels van uw badkamer, dan wordt het tijd dat deze vervangen worden. Dit is een klus die u zelf kunt uitvoeren door een aantal stappen te volgen. In de badkamer hebt u te maken met spattend water, het is daarom handig om uw badkamervloer te betegelen. Dit is waterbestendig en gemakkelijk schoon te houden. U leest hier hoe u zelf een vloer betegelt.

Vloertegels aanschaffen

Tijdens het aanschaffen van tegels moet u goed kijken naar het productie nummer van de tegels. Door tegels aan te schaffen met het zelfde productie nummer, hebben namelijk dezelfde kleur. Vervolgens moet u ook weten hoeveel tegels u moet aanschaffen. Door de oppervlakte van uw badkamer uit te rekenen, lengte x breedte, weet u hoeveel tegels u moet aanschaffen. Voor de zekerheid is het verstandig om een extra pak met tegels aan te schaffen. Mocht er ooit eens een tegel kapot geen, dan hebt u reserve tegels in de zelfde kleur.

Benodigd gereedschap

Door goed gereedschap te gebruiken maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker. Gebruik bijvoorbeeld een goede tegelsnijder, dit scheelt heel wat kapotte tegels. Hieronder een lijst met gereedschap die u nodig zult hebben tijdens het betegelen van uw badkamervloer.

Welke gereedschappen heb ik nodig?

 • Mixer voor de tegellijm
 • Emmer om de tegellijm in te maken
 • Lijmkam van 10-12mm om de lijm aan te brengen
 • Tegelsnijder om tegels op maat te maken
 • Tegeltang om uitsparingen in tegels uit te knippen
 • Rubberen hamer om de tegels stevig om hun plek te slaan
 • Koord voor het stellen
 • Tegelkruisjes om tussen de tegels te leggen
 • Waterpas om te kijken of de vloer recht ligt
 • Voegrubber voor het aanbrengen van de voegen
 • Spons voor de voegen

Benodigde materialen

Met de materialen zet u de tegels vast op de vloer. Het is verstandig om meer materiaal aan te schaffen om zo te voorkomen dat u halverwege naar de bouwmarkt moet. Maak echter alleen het nodige klaar, laat de rest in de verpakking zitten. Mocht u ze nodig hebben, dan kunt u ze altijd nog openen. Zo niet, dan kunt u ze met de bon altijd binnen 30 dagen terug brengen naar de bouwmarkt. Hieronder de een lijst met materialen die u nodig hebt om succesvol uw badkamer te betegelen.

Welke materialen heb ik nodig?

 • De vloertegels
 • Egaliseer cement
 • Voorstrijk
 • Tegellijm in de vorm van pasta of poeder
 • Voegmiddel
 • Sanitairkit


Houd zelf rekening met de hoeveelheid die u nodig hebt. Dat is namelijk afhankelijk van de oppervlakte die u wilt betegelen.

Ondergrond

Voordat u begint met het tegelen is het belangrijk om voor uzelf te beslissen of u over uw oude tegels heen gaat tegelen, of dat u de oude tegels er eerst uithaalt. Een nadeel als u over uw oude tegels heen tegelt, is dat uw ondergrond wel wordt verhoogd. Mogelijk moet u uw deur dan ook een stukje inkorten. Het is mooier om uw ouder tegels eruit te slopen. Hebt u de oude vloer verwijderd, dan maakt u de vloer stof en vetvrij. Zijn er tijdens het slopen scheuren en/of beschadigingen ontstaan, dan kunt u deze opvullen met een vulmiddel. Met een dunne laag egaliseer cement van 2 – 30 mm maakt u de vloer mooi egaal. De basis is gelegd voor een goede ondergrond om uw tegels op te leggen. Hebt u vloerverwarming, zet deze dan voorafgaand aan deze stap uit.

Badkamer betegelen

Betegelen

Leg voordat u de tegels vast lijmt eerst een rij met tegels uit, zo kunt u zien hoe u uitkomt met de tegels en of u eventueel ook tegels moet snijden. Leg nu een koord op de vloer waar de tegels langs komen te liggen, zo houdt u een rechte lijn aan. Maak de tegellijm aan en strijk met de lijmkam lijm op de vloer voor de eerste rij tegels. Plaats de tegels met een schuivende beweging op hun plek langs het koord. Met de waterpas kijkt u of de tegel waterpas zit. Met de rubberen hamer kunt u dit nog aanpassen en de tegel eventueel ook nog steviger in de lijm tikken. Houd wel een ruimte van 6 mm tussen de tegel en de wand voor de voegen. Plaats de volgende tegel, ligt deze hoger dan de andere tegel, dan kunt u deze met de hamer voorzichtig lager tikken. Ligt de tegel echter lager, haal de tegel er dan uit en breng wat extra tegellijm aan onder de tegel. Het is verstandig om in de hoek van de badkamer te beginnen en langzaam naar de deuropening toe te werken om zo te voorkomen dat u uzelf insluit. Maak na het leggen van een tegel de voegen schoon met een oude schroevendraaier of iets dergelijke. Hebt u de hele vloer betegeld, dan moet u de vloer 24 uur of langer laten drogen, dat is afhankelijk van de tegellijm. Dit staat op de verpakking.Voegen

Maak het voegmiddel klaar volgens de verpakking. Met de voegrubber brengt u het voegmiddel aan op de vloer. Breng het voegmiddel door middel van een diagonale beweging in de voegen. Hebt u alle voegen voorzien van voegmiddel? Dan gaat u met een natte spons overtollig voegmiddel weghalen. Strijk met de natte spons over de tegels heen. Al het overtollige zal aan de spons blijven zitten. Maak de spons geregeld schoon en voorzie de spons van nieuw water. Ga net zo lang door met schoonmaken tot dat er mooie voegen ontstaan. Er zal ook een waas ontstaan over uw tegels heen, deze haalt u er gemakkelijk af met een doek nadat de voegen zijn opgedroogd.

Randen kitten

Nu kunt u de kitranden aanbrengen. Maak de ondergrond eerst vetvrij met behulp van thinner. Plak beide randen af met tape. Pak uw schimmelvrije sanitairkit erbij en snij de punt schuin af op de breedte van de rand die u gaat kitten. Breng een kitlaag aan en werk het mooi af met een kitlepel of uw vinger. Roer de lepel of uw vinger af en toe in een mengsel van water en afwasmiddel om een mooi gladgestreken kitlaag te krijgen.Offerte aanvragen

Hebt u nog nooit zelf een tegelvloer gelegd en durft u het zelf niet aan? Dan is het verstandig om hier een specialist voor in te schakelen. Zij doen dit dagelijks en weten precies wat ze doen. U krijgt het mooiste resultaat als een specialist de klust voor u opknapt. Wilt u weten wat de specialisten voor de klus vragen, vraag dan gratis en geheel vrijblijvend offertes aan. U krijgt een offerte op maat toegestuurd waarin de specialisten u een mooie prijs aanbieden waar u eigenlijk niet omheen kunt.


Offerte aanvragenSteeds meer particulieren en bedrijven maken gebruik van de diensten van Badkamer Expres. Dit is niet voor niets, wij bewijzen dagelijks dat kwaliteit en een scherpe prijs prima samengaan!

Gratis offertes