Badkamer douche

Badkamer lekkage opsporen

De badkamer is een plek waar veel water wordt gebruikt en ook veel water op de grond terecht komt. Hierdoor moet de kamer vaak schoon- en drooggemaakt worden. Vooral als u ergens in uw badkamer een lekkage hebt, dan kunt u eindeloos blijven schoonmaken. Daarnaast gaat er veel water bij een lekkage verloren waar u wel geld voor betaalt. Het is daarom van belang om een lek snel op te sporen en te repareren.

Veel voorkomende lekkages

Er zijn een aantal lekkages die veel voorkomen in de badkamer en die u gemakkelijk kunt herkennen. Het is ook niet zo gek dat hier regelmatig lekkages ontstaan. Er wordt gemiddeld het meeste water in de badkamer verbruikt en het is er vaak warm en vochtig. Dit zijn ideale omstandigheden voor schimmels om te groeien en uw kitranden en voegen aantasten. Voor u de oorzaken op een rijtje.

  • Scheuren in de voegen
  • Ontbrekende delen in de kitranden
  • Scheuren in het tegelwerk
  • Lek doucheputje
  • Een lek in de waterleiding
  • Rozetten die niet goed zijn afgesloten

Voor elke oorzaak is er een oplossing die u zelf kunt uitvoeren om uzelf onnodige kosten te besparen.

Oorzaken en oplossingen

Ontbrekende delen in de kitranden

Door de kitranden op scheurtjes en ontbrekende delen te controleren sluit u een groot gedeelte van eventuele lekkages al uit. Ziet u echter geen scheuren of ontbrekende delen, probeer dan met een schilmesje om tussen de kitranden en de tegels te komen. Lukt het u om er tussen te komen, dan hebt u de boosdoener gevonden en lost u het probleem op om het kitwerk te vervangen.

Scheuren in de voegen

Op den duur worden voegen minder en gaan ze afbrokkelen of scheuren. Het is mogelijk dat er kleine lekkages gaan ontstaan in deze scheurtjes. Door met een mesje langs deze scheuren te gaan, kunt u ze controleren op lekkages. Het is verstandig om broze en gescheurde voegen te vernieuwen.

Scheuren in het tegelwerk

Losse of afgebrokkelde tegels kunnen de oorzaak zijn van een lekkage. Het is verstandig om deze zo snel mogelijk te vervangen. Ziet u echter geen scheuren of kapotte tegels? Tik dan met een voorwerp op de tegeltjes, klinkt het hol, dan zit deze tegel los en moet hij dus vervangen worden.

Lek doucheputje

Rondom het doucheputje zitten ook kitranden en voegwerk, dit moet voldoende afsluitend zijn. Controleer regelmatig deze randen of deze nog wel goed zijn, zo niet, vervang deze dan zo snel mogelijk.

Een lek in de waterleiding

Naast dat alle voegen en randen een oorzaak kunnen zijn, kan het probleem ook liggen bij een lig in de waterleiding. Om hier achter te komen, is het verstandig om de waterstand voor het slapen gaan te noteren. Wordt u wakker, controleer de waterstand dan weer, is er veel water verbruikt, schakel dan een loodgieter in die het lek voor u kan opsporen en verhelpen.

Rozetten die niet goed zijn afgesloten

In sommige gevallen zijn de rozetten niet goed afgesloten. Dat betekent dat de ruimte rond de tegels en het schroefdraad gevuld is met kit.

Extra hulp

Extra hulp lekkage

Hebt u de instructies opgevolgd maar heeft u het lek nog niet kunnen vinden? Dan is het misschien verstandig om een specialist in te schakelen die voor u het lek opspoort. Vul hiervoor het formulier op deze pagina in. Met moderne technieken zoals thermografie hebben zij een lekkage snel gevonden. Tevens weet u dan dat het lek zonder veel hak- en breek werk wordt gevonden en gerepareerd. Zo kunt u genieten van een lek vrije badkamer.

Gratis offertes